+ Font | - Font


Ultimele Noutati

Programul de sfințire al caselor 2019 Preacucernicul Părinte Paroh Ionuț Pop a primit funcția de Vicar Eparhial PROGRAMUL liturgic în Postul Mare PROGRAMUL Intrarii in Postul cel Mare Programul Paraclisului Maicii Domnului

Ultimele Stiri

Patriarhul României aniversează împlinirea vârstei de 63 de ani O opinie tendențioasă nu poate înlocui o certitudine multiseculară

Meteo


Promovare

 • Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului http://www.mitropolia-clujului.ro/
Mitropolia

 • EPISCOPIA SALAJULUI www.episcopiasalajului.ro 

1 2 3

Pelerinaj în Țara Sfântă și Palestina

Parohia Sfântul Nicolae - Zalău , cu binecuvântarea Ps Părinte Petroniu , organizează un pelerinaj in Țara Sfânta și Palestina , cu vizitarea celor mai importante locuri cu încărcătura duhovnicească ( Sf . Mormânt al Mântuitorului , Grădina Ghetsimani , muntele Tabor ...., etc ) . Pelerinajul are loc in a doua parte a lunii Octombrie , 7 nopți și 8 zile durează .
Cei interesați vă rugăm sa ne contactați și vă oferim detaliile necesare !
Va așteptăm cu drag !

Parintele Vicar Ionut Pop primeste crucea Mexicului

Aduc cuvinte de aleasa mulțumire , IPS Athenagoras , Mitropolitul Mexicului , pentru ospitalitatea oferită in aceste zile , făcând parte din delegația care se afla in Mexic și Guatemala . Îi mulțumesc pt . Crucea Mexicului , cea mai înaltă distincție din aceasta parte a lumii oferită azi in cadrul SF . Liturghii , in prezenta Ambasadorului României in Mexic și a Primarului de Mexico City dar și a comunității de romani , care locuiesc aici!

Pr. Ionuț Pop

12.09.2017 Biserica noastra in Ziarul ”Lumina”

Civilizația ne subordonează amețitor. Timpul nu ne mai ajunge. Trăim într-o societate care ne obligă la individualism, egoism, iar raporturile umane se alterează, inducând deseori închiderea în sine. Biserica vine însă și ne arată, mai ales celor tineri, că viața este dar de la Dumnezeu. Și că atât comuniunea, cât și comunitatea sunt construcții bazate pe responsabilitate, respect, libertate și demnitate umană. Adevăruri promovate și de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, cea mai tânără din municipiul Zalău.

Este reconfortant să descoperi că în aceste vremuri tulburi Bisericii „nu îi este frică să intre în noaptea noastră”, cum spunea un părinte. Nu îi este teamă să construiască, să zidească punți între oameni și culturi, pentru că mesajul ei luminează, încă din zorii creștinismului, atât prezentul, cât mai ales viitorul individual, social și familial al fiecăruia. Biserica, prin programele ei, se îndreaptă spre tineri, mai ales. Iar înființarea unei parohii noi într-un oraș este dovada că ea, Biserica, veșnic tânără, își îndreaptă slujirea în primul rând către cei care reprezintă viitorul comunității.
O parohie dinamică

Deși are numai 240 de familii, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Zalău, Episcopia Sălajului, este una foarte dinamică, fiind formată mai ales din familii tinere. Și din acest motiv, ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, i-a acordat o atenție deosebită încă de la început, preocupându-se personal ca fiecare etapă a construirii ei să însemne și una a zidirii și consolidării perceperii corecte a răspunsului pe care Biserica Ortodoxă Română îl dă, concret, provocărilor prezentului.

„Parohia noastră s-a ridicat deodată cu biserica ei, din 2009, când am început construirea sfântului locaș. În momentul în care s-a pus piatra de temelie, am primit de la Preasfințitul nostru Părinte Episcop Petroniu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, adus de la Bari, unde se află și mormântul acestuia. De la început, a devenit o tradiție ca de ambele hramuri, «Sfântul Nicolae» și «Duminica Tomii», ierarhul nostru să slujească în biserica tinerei parohii. Încă de la început s-a simțit o apropiere între credincioși și preot, între credincioși și biserică. Sfântul locaș s-a ridicat în numai doi ani, cu sprijinul lor. De aceea, oamenii se bucură de toate evenimentele care au loc în parohie. La noi se țin foarte multe slujbe arhierești. Am avut peste zece ierarhi români din țară și din diasporă care au slujit, mai ales la hramuri, dar și cu alte ocazii, precum și ierarhi străini, cum ar fi Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Helsinkiului, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, Mitropolitul ortodox grec al Madagascarului, Preasfințitul ­Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Înaltpreasfințitul Părinte Ștefanos, Mitropolitul ortodox al Tallinnului și a toată Estonia, Înaltpreasfințitul Părinte Atenagoras de Mexic. Aceste slujiri au darul de a transmite mesajul de frățietate al Ortodoxiei românești către celelalte Biserici ortodoxe-surori din lume. Preasfințitul a afirmat de mai multe ori, și asta am simțit și noi, că aceasta este biserica de suflet a Preasfinției Sale. De aceea s-a implicat foarte mult, atât la vremea construcției, cât și în perioada în care s-a realizat pictura (de către artistul Gabriel Ursuț). Și tot din acest motiv a dorit ca biserica noastră să devină necropolă chiriarhală”, ne mărturisește părintele Ionuț Pop, vicar eparhial și consilier economic al Episcopiei Sălajului, parohul tinerei biserici.
Răspuns provocărilor

Într-un oraș, ca peste tot în țară, în care raporturile umane se fragilizează (numărul divor­țurilor pronunțate într-un an îl întrece pe cel al căsătoriilor, spre exemplu), familia este serios pusă în pericol de numeroasele provocări generate mai ales de înțe­legerea greșită a sensului liber­tății individuale. Într-un timp în care tineretul este din ce în ce mai debusolat, iar fenomenul migra­ției se accentuează pe zi ce trece, programele Bisericii sunt îndreptate spre rezolvarea acestor probleme.

„De aceea, organizăm în parohie dese întâlniri cu tinerii, cu care discutăm toate aceste aspecte ale realității noastre cotidiene, încercând să găsim împreună soluții punctuale, să-i apropiem de Biserică, de slujire. În acest context, suntem angajați în materializarea unui proiect mai amplu. În apropierea bisericii noastre se află un teren pe care dorim să-l achi­zițio­năm ca să ridicăm acolo un centru social. Câțiva medici și-au manifestat deja dorința de a deschide chiar și câteva cabinete medicale, în sprijinul mai ales al celor care nu-și permit să achite o consul­tație medicală sau pentru cei care au nevoie de un prim ajutor”, ne mai spune părintele vicar Ionuț Pop.

Inițiativa își va găsi cu siguranță rezolvare, pentru că Biserica se bucură la Zalău de mare cinste. „Preoții sunt apreciați în urbe pentru slujirea lor. La orice eveniment important, credincioșii participă în număr mare. Când este un hram undeva, ei vin și din alte parohii, pentru bucuria de a se afla aproape de frații lor ortodocși, pentru comuniune. Ne bucurăm cu toții de bucuria slujirii”, ne mai spune părintele vicar Ionuț Pop.

Viața noastră este timp. Și timpul este dar de la Dumnezeu. Un anonim spunea că „Biserica este laboratorul învierii”. Și noi trebuie să înviem în fiecare clipă, indiferent de provocări, căci „cine nu are Biserica drept mamă nu-L are nici pe Dumnezeu drept Tată, iar în afara Bisericii nu există mântuire”, cum spune Sfântul Ciprian al Cartaginei. Or, scopul nostru este mântuirea. De aceea Biserica își îndreaptă lucrarea către noi.

Articol scris de Dumitru Manolache în data de 11.09.2017 preluat de pe http://ziarullumina.ro/slujire-responsabila-la-cea-mai-tanara-parohie-din-zalau-126059.html

Parintele vicar Ionut Pop primeste Crucea Patriarhala estoniana

În data de 20 August 2017 Părintele Ionuț Pop, parohul nostru și vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului a slujit în capitala Estoniei, Tallin, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și de Primatul Bisericii Ortodoxe din Estonia și Prim Ministrul Estoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos care i-a înmânat Crucea Patriarhală a Estoniei. Cu această ocazie îl felicităm pe Părintele nostru paroh Ionuț Pop și îi urăm mult spor în activitatea pastorală, administrativă și duhovnicească.
Vrednic este!

23.04.2017 Duminica Tomii (hramul de vară al parohiei noastre)

Duminică, 23 aprilie 2017, cu prilejul hramului de primăvară, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Apostol Toma” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

După Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Iosif și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană cu Maica Domnului și două opere remarcabile: Cartea de Aur a Familiei Suțu și Monahismul Ortodox Românesc (vol. I).

La final, au fost împărțite iconițe cu Sfântul Apostol Toma tuturor celor prezenți la Sfânta Biserică.

PS Petroniu si Pr. Ionut Pop in vizita in Madagascar

În perioada 30 martie-6 aprilie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu se află într-o vizită frățească în Madagascar, fiind însoțit de către Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. Cu acest prilej, duminică, 2 aprilie 2017, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala din Antananarivo alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios, Mitropolitul grec ortodox al Madagascarului.

Înaltpreasfințitul Părinte Ignatios s-a născut în Corint, Grecia, în anul 1951. A fost hirotonit diacon, apoi preot în anul 1976, fiind tuns în monahism la Mănăstirea Stavronikita din Muntele Athos. Începând cu anul 1985, a slujit,o perioadă de șase ani, ca misionar în Coreea de Sud, iar apoi în Bengalul de Vest, timp de 14 ani. În anul 2004 a fost ales Episcop de Madagascar, iar în anul 2013 a fost ridicat la rangul de Mitropolit. Înaltpreasfinția Sa este vorbitor de limbile greacă, engleză, coreană, bengaleză și malgașă.

18.12.2016 Corala Armonia din Constanta in concert la Sf. Nicolae

În seara zilei de 18 decembrie 2016, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău a avut loc un regal de colinde și doine românești, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Cu acest prilej, la concert a participat și Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de Precucernicii Părinți membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Și de această dată, locașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de oameni, prezentă la acest eveniment.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înființată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, la inițiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru. Din anul 2003, aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala „Armonia”, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susținut nenumărate concerte în țară și în străinătate. Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” abordează un repertoriu diversificat, fiind compus atât din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine, cât și din piese ce fac parte din repertoriul clasic universal.

Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit, motiv pentru care, desemnarea Coralei „Armonia”, în iulie 2014, drept cel mai bun cor bărbătesc din lume, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului „World Choir Games”, desfășurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinnati (SUA) și Graz (Austria) și, totodată, o recunoaștere internațională a frumuseții muzicii românești.


04.12.2016 Duminica a 27-a dupa Rusalii (PS Petroniu si PS Qais in parohia Sfantul Nicolae)

Duminică, 4 decembrie 2016, credincioșii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum și Vicar Patriarhal al Patriarhiei Antiohiei și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Precucernicul Părinte diacon Virgil Brete a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău. De asemenea, tânărul teolog Dorin-Iosif Mureșan a fost hirotonit diacon, urmând să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dobrocina, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată și i-a oferit acestuia, în semn de prețuire pentru ajutorul acordat la ridicarea Sediului Eparhial al Episcopiei Sălajului, o diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial și o machetă a acestui edificiu.

În continuare, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop a dăruit celor doi ierarhi câte o cruce de binecuvântare, un Liturghier și o Enciclopedie a Ortodoxiei Românești.

La sfârșit, au fost împărțite cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor prezenți la Sfânta Biserică.

Parohia de pe strada Crasnei, așa cum este ea cunoscută locuitorilor din Municipiul Zalău, a fost înființată în anul 2009.

În anul 1990, în orașul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înființarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici și două capele. Simțindu-se nevoia acoperirii unor zone ale orașului unde credincioșii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar și la solicitarea acestora, Preasfințitul Părinte Petroniu a hotărât și a supus aprobării Consiliului Eparhial înființarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 și cealaltă în cartierul Sărmaș.

Crucea, dar și cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredințate Preacucernicului Părinte Ionuț Pop. Biserica Sfântul Nicolae din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
08.05.2016 Duminica Tomii (hramul de vara al bisericii noastre)

Se împlinesc șapte ani de când în duminica Tomii a anului 2009, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Municipiul Zalău. Locașul de cult ce avea să fie ridicat pe strada Crasnei a fost pus de la început sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, motiv pentru care Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit atunci parohiei o mică părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. Cu purtarea de grijă a Sfântului Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și prin jertfelnicia credincioșilor parohiei, locașul de cult a fost ridicat în scurt timp, prin finețea lucrărilor devenind o mică bijuterie a Zalăului. De altfel, acest locaș de cult este și biserica de suflet a Preasfințitului Părinte Petroniu. An de an, Preasfinția Sa a fost prezent la slujbe în ziua prăznuirii Sfântului Nicolae, dar și în duminica închinată Sfântului Apostol Toma, ziua sfințirii pietrei de temelie a bisericii. Acesta este și motivul pentru care locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma. În multe rânduri, Preasfințitul Părinte Petroniu a invitat pentru a săvârși Sfânta Liturghie la această biserică Ierarhi frați din țară, dar și din străinătate. Amintim astfel prezența în mijlocul credincioșilor a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ignatios, Mitropolitul Madagascarului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie, Mitropolitul Helsinkiului, a Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord sau a Preasfințitului Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Româna al Australiei și Noii Zeelande, care au apreciat la unanim hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop, care între timp a devenit și vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

Și în acest an s-a păstrat tradiția, cu prilejul hramului de primăvară credincioșii având bucuria de a avea în mijlocul lor alături de Preasfințitul Părinte Petroniu pe Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos, Mitropolitul Tallinnului și a toată Estonia. Cei doi Ierarhi au fost întâmpinați în fața locașului de cult după tradiția românească cu pâine și sare. A fost o slujbă înălțătoare, frumusețea acesteia fiind dată și de măiestria cu care grupul de teologi și grupul de fete Sfânta Cuvioasă Parascheva au interpretat cântările liturgice.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o hirotonie întru preot. Astfel, părintele diacon Andrei-Ionuț Muntean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cormeniș, Protopopiatul Jibou.

Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși prezentă.

După rostirea cuvântului de bun venit al Preasfințitului Părinte Petroniu, Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos a rostit un cuvânt de învățătură, ca în cele din urmă părintele paroh Ionuț Pop să mulțumească celor doi Ierarhi pentru prezență. De asemenea, părintele paroh a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Stafanos un set cu epitrahil și omofor, ca amintire a zilei de astăzi.
28.04.2016 Denia celor 12 Evanghelii

La biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Apostol Toma” din Municipiul Zalău, Denia celor 12 Evanghelii a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte exarh Antonie Pința, coslujitor la această biserică, precum și părinții diaconi Adrian Onica, Andrei Urs și Cristian Popa. La slujba de o profundă încărcătură duhovnicească au participat numeroși credincioși din municipiul Zalău. Ca la fiecare slujbă aceștia s-au închinat unei părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care sunt expuse într-o icoană relicvar din locașul de cult. Aceste sfinte moaște au fost primite ca dar din partea Preasfințitului Părinte Petroniu cu prilejul sfințirii pietrei de temelie a bisericii în anul 2009.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, felicitându-l pentru bogata activitate desfășurată atât la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, cât și în mijlocul credincioșilor Parohiei "Sfântul Nicolae" din Zalău.
Peste o săptămână, în duminica Tomii, biserica va îmbrăca din nou haine de sărbătoare cu prilejul prăznuirii hramului de primăvară, locașul de cult avându-l ca ocrotitor, pe lângă Sfântul Ierarh Nicolae și pe Sfântul Apostol Toma. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos, Mitropolitul Ortodox al Tallinnului și a toată Estonia și de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

Trinitas TV


Predica Preasfințitului Părinte Petroniu Florea

1 2 3
Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro