O opinie tendențioasă nu poate înlocui o certitudine multisecularăReferitor la articolul intitulat „Moaștele de la București ale Sfântului Nicolae sunt FALSE”. Câte dintre celelalte 10.000 de relicve din România sunt autentice apărut în cotidianul România Liberă din ziua de 15 iulie 2014, sub semnătura domnilor Petru Răchită și Răzvan Chiruță, precizăm:


Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse de cruciați în orașul italian Bari în secolul al XI-lea și așezate de arhiepiscopul Nicolae al Veneției în două biserici construite la Bari (1036) și la Veneția (1039).


Părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse la București în 1600, când, potrivit documentelor istorice, voievodul Mihai Viteazul le-a primit în dar de la arhiepiscopul de Bari prin intermediul unui negustor bogat în semn de prețuire pentru lupta de apărare a creștinătății împotriva ofensivei otomane din acea vreme și le-a oferit bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din București unde se păstrează până astăzi.


Pe racla istorică se găsește încrustat următorul text în limba slavonă “Dăruite de către Io Mihail Voievod și Doamna Stanca și fiul lor Io Necula Voievod în anul 7108 (1600 după calendarul actual), ispravnic fiind mitropolitul Eftimie”. Menționată de bizantinologul român Alexandru Elian, în lucrarea sa “Inscripții Medievale ale României” din 1965, inscripția poate fi văzută de toți cei care vin să venereze sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae în această biserică din centrul Bucureștilor, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.


Ca atare, concluzia autorilor articolului că părticelele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București nu sunt autentice se bazează pe opinii personale recente și ipoteze tendențioase despre ce era posibil sau nu în secolul al XVI-lea în Occident, când de fapt pericolul otoman era o preocupare majoră pentru creștinătatea apuseană.


În ceea ce privește Ghidul Sfintelor Moaște din bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română, acesta are ca scop prezentarea într-o lucrare unitară a informațiilor despre Relicvele Sfinte existente în locașurile de cult din România, inclusiv a numărului exact al acestora. În prezent, în eparhiile Patriarhiei Române se desfășoară o activitate laborioasă de strângere a informațiilor despre Sfintele Moaște din bisericile și mănăstirile ortodoxe din România potrivit recomandărilor Sfântului Sinod (proveniență, documentul de autenticitate, descriere succintă, scurtă prezentare a vieții sfântului etc).


După centralizarea tuturor informațiilor, acestea vor fi analizate și evaluate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înainte de a fi publicate în Ghidul Sfintelor Moaște din bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română, lucrare binevenită pentru pelerinii români și străini care doresc să viziteze locurile sfinte din țara noastră.


Biroul de Presă al Patriarhiei Române

15.07.2014 | 16:10

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro